CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »

Sunday, May 4, 2008

Info..!!

MALAYSA disenaraikan sebagai negara tertinggi dijangkiti bot (anasir jahat) komputer di Asia Tenggara walaupun terdapat pengurangan dari Januari hingga Jun 2007 bagi rantau Asia Pasifik dan Jepun (APJ).

Demikian menurut Perunding Keselamatan Enterpis, Symantec Malaysia, Kannan Velayutham yang turut mengatakan bahawa meningkatnya jumlah urusan di Internet dan kurangnya kesedaran mengenai aspek keselamatan menyebabkan peningkatan berkenaan.


“Berdasarkan Laporan Ancaman Keselamatan Internet Symantec Vol XIII (ISTR XIII) di Asia Tenggara, Malaysia menjadi tumpuan utama jenayah siber dengan berlakunya aktiviti kod berniat jahat (malicious) berbanding negara lain.

“Perkara ini perlu dipandang serius oleh pengguna Internet agar tidak berlaku kecurian data komputer. Misalnya gejala ‘phishing’ adalah kegiatan penipuan membabitkan maklumat penting seperti kata laluan dan data kad kredit,” katanya.

Dalam pada itu, Kuala Lumpur adalah bandar paling kerap dijangkiti bot komputer (tertinggi) bagi bulan Julai hingga Disember 2007 meningkat 11 peratus berbanding tempat ketujuh pada 2006.

Sementara penemuan kod jahat (malicious) terbaru membuktikan jenayah siber semakin berleluasa walaupun hanya sebilangan kecil virus menyerang pengguna Internet.

Dua kod malicious baru dikenal pasti di Malaysia dan aktif melakukan pencerobohan komputer ialah ‘Niuniu’ dan ‘Mondezimia’. Kedua-dua cecacing ini mampu bertindak mengubah laman web.

Antara penyumbang utama aktiviti berniat jahat itu adalah akibat sikap pelayar yang gemar memindah turun gambar, video dan muzik dengan mengabaikan faktor keselamatan seperti tidak memasang perisian antivirus dan tidak mengemaskini.

Kannan menasihatkan pelayar agar mengenal pasti laman web yang dilawati supaya tidak berlaku kecurian data komputer serta serangan virus yang pelbagai ketika ini.

Oleh Siti Salmiah A Hamid


0 comments: